ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑΜια αξιόλογη προσπάθεια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας υλοποιήθηκε από τα νεαρά σε  ηλικία μέλη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ» ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση όπου συμμετέχει ο Σύλλογος, υλοποιήθηκε από το τμήμα νεολαίας ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Νεανικές Πρωτοβουλίες και Τοπική Ανάπτυξη μέσα από την Παράδοση και τον Πολιτισμό». Η ημερίδα είχε ομώνυμο τίτλο με το σχέδιο που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο «Άγιος Τρύφων» και βασικός σκοπός ήταν η πληροφόρηση των νέων και της κοινωνίας για το Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση. Το σχέδιο που έχει αναλάβει ο Σύλλογος υποστηρίζει το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιμορφωτική Κιλκίς, το οποίο πέρα από την εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές και εθελοντικές δράσεις των νέων της περιοχής.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν τα νεαρά αλλά δραστήρια μέλη του Συλλόγου, Ελένη Λεονταρίδου (Γραμματέας ΔΣ-φοιτήτρια στο ΑΠΘ), Κατερίνα Γραικού και Γιάννης Τάτσης (μαθητές στο Γυμνάσιο Γουμένισσας).
Οι εισηγητές και συμμετέχοντες του σχεδίου ενημέρωσαν το κοινό για το Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση, τις δραστηριότητες που σκοπεύουν να υλοποιήσουν για το διάστημα που θα διαρκέσει το πρόγραμμα αλλά και μελλοντικά, τους στόχους και τα αποτελέσματα που αναμένονται στους ίδιους τους νέους (π.χ. γνώσεις, ικανότητες, απόκτηση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Youthpass) και στη τοπική κοινότητα της Γουμένισσας. Επιπλέον οι εισηγητές τόνισαν την ανάγκη για παραδειγματισμό των νέων μέσα από την παράδοση και τον πολιτισμό αλλά και την επαφή με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακούστηκαν απόψεις από τους νέους που σχετίζονται με την ανεργία αλλά και τις ευκαιρίες για νεανική επιχειρηματικότητα οι οποίες προσφέρονται μέσα από την ιστορία, το παραδοσιακό στοιχείο και τον πολιτισμό. Επίσης  έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο «κρασί» που είναι χαρακτηριστικό τοπικό προϊόν της Γουμένισσας και οι νέοι εξέφρασαν την επιθυμία του συλλόγου να το αναδείξει μέσα από τις δράσεις του σχεδίου αλλά και να προβάλει τις δυνατότητες αξιοποίησής του από τη νέα γενιά.

Το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα ως επί το πλείστον ήταν νεαρής ηλικίας. Το γεγονός αυτό ευχαρίστησε την ομάδα συμμετεχόντων γιατί αφενός αποδείχθηκε ότι οι νέοι δεν είναι αδιάφοροι και αφετέρου γιατί «το μήνυμα» έλαβαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ίσως το ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα αλλά και να υλοποιηθούν εθελοντικές δράσεις από μέρους τους. Στο κλείσιμο της ημερίδας η κα. Ανδρονίκη Τοσιλιάνη (Μέλος του Συλλόγου) ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και επιβράβευσε την προσπάθεια των νέων. Επίσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά εδέσματα και να συζητήσουν για πρόγραμμα σε φιλικό πάντα κλίμα.
 
Αξίζει να αναφερθεί πως αμέσως μετά την υλοποίησης της Ημερίδας, στο διήμερο που ακολούθησε όντας «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ», εκπρόσωποι του Συλλόγου υλοποίησαν τις πρώτες επισκέψεις ενημέρωσης για το Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση σε οινοποιεία της Γουμένισσας. Έτσι, με την ευκαιρία αυτή οι νέοι πρόβαλαν το Πρόγραμμα όχι μόνο στους οινοποιούς αλλά και σε όλους τους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα οι νέοι επισκέφθηκαν τα οινοποιεία «Αϊδαρίνη» και «Τάτση» και αφότου ενημερώθηκαν για την διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης και τυποποίησης του κρασιού από τους υπεύθυνους, έδωσαν με τη σειρά τους πληροφορίες για το Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση και τις δραστηριότητες που σκοπεύει να υλοποιήσει ο σύλλογος.  Οι ενημερωτικές συναντήσεις και επισκέψεις  θα συνεχιστούν σε επόμενο διάστημα και στα υπόλοιπα αξιόλογα οινοποιεία της περιοχής αλλά και σε άλλου είδους τοπικές επιχειρήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τους σκοπούς του προγράμματος περιλαμβάνονται στο blog του Συλλόγουagiostrifongoumenissas@blogspot.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου